SketchUp Pro 2022 informatie
SketchUp Pro 2022 is een zeer krachtige tool om zeer snel en eenvoudig 3D Oppervlak- en Solidmodellen te creëren en visualiseren met texturen en animaties, schaduwen van zon evalueren, landschappen creëren, tekening voorzien van standaard componenten (bomen, mensen, auto’s), doorsneden van uw model maken en door uw ontwerp heen wandelen.

Tekenen met een potlood
Het principe van SketchUp is gebaseerd op het aloude potlood. Men tekent met het potlood vrijelijk vormen in 2D of 3D. De slimme teken assistent geeft vanzelf aan op welke as u tekent en of u op een eindpunt van een lijn staat, op het midden van een lijn of op een oppervlak.

3D Extrusietool (Push/Pull)
Zodra u een oppervlak getekend hebt, kunt u deze in de derde dimensie verheffen of verdiepen door met de zogenaamde push/pull-tool. Beweeg met dit tool over een oppervlak en sleep het omhoog of omlaag! Geen ingewikkelde commando’s meer, maar een eenduidige manier om uw 3D geometrie te creëren.

3D Sleeptool (FollowMe)
Dit kan ook gezien worden als een uitbreiding op de Push/Pull tool. U kunt een oppervlak in de derde dimensie slepen door de zogenaamde FollowMe-techniek. Klik met dit tool op een oppervlak en sleep het langs elk contour of vlak.

Solid Modelling Tools
Met de solid modelling tools van SketchUp Pro kunt u van twee of meer volumes één volume maken. Zo kunt u twee of meer volumes bij elkaar optellen tot één volume, een nieuw volume maken uit de delen die elkaar overlappen, volumes van elkaar aftrekken en overlappende volumes splitsen.

Schaduwstudie terwijl u werkt
Met een enkele muisklik toont u in SketchUp Pro direct en accuraat schaduw van de zon op uw werk, afhankelijk van de door u aangeven plaats, datum of tijd.

Dynamic Components
Met SketchUp Pro kunt u heel gemakkelijk standaard componenten tekenen. U kunt statische componenten maken
door ze te tekenen en op te slaan, maar ook dynamische componenten door allerlei informatie aan één component te hangen.

LayOut
Met LayOut kunt u uw model in een template plaatsen en de verschillende aanzichten presenteren. U kunt uw model aanpassen door er tekst, afbeeldingen en andere grafische elementen zoals pijlen en cirkels aan toe te voegen. U kunt verschillende pagina’s aanmaken om zowel uw model op scherm als op papier te presenteren.

Style Builder
Style Builder is een functie voor het maken van je eigen sketchy-edge Styles. Het is een los te installeren applicatie die je eigen handgeschetste lijnen omzet in een SketchUp Style. Gebruik je favoriete pen, potlood of stift, maak een schets, scan hem in en gebruik hem in Style Builder om je eigen sketchy look te creëren.

Geo-modelleren
SketchUp Pro 2022 beschikt over een directe koppeling met Google Earth, waarmee u 3D content kunt delen. Als u een bepaalde locatie voor uw project in gedachten heeft, kunt u het Google Maps venster direct in SketchUp Pro openen, de locatie selecteren en inladen. Vervolgens kunt u op de kaart (voorzien van een accuraat 3D terrein) uw project modelleren. Wanneer u klaar bent, kunt u naar Google Earth exporteren en ziet u uw project meteen op de gewenste locatie staan.

PhotoMatch
Creëer een 3D model door uw 2D foto over te trekken of plaats uw 3D model in een 2D foto. Met PhotoMatch kunt u heel gemakkelijk de foto uitlijnen op het assenstelsel van SketchUp. PhotoMatch berekent dan gelijk de juiste camerapositie en de juiste kijkhoek.

Watermerk
U kunt afbeeldingen gebruiken als achter- of voorgrond. Zo kunt u bijvoorbeeld een wolkenlucht op de achtergrond plaatsen en uw logo als watermerk op de voorgrond.

Mist
Plaats mist in uw model om een sfeer of diepte te creëren. U heeft de controle over diepte, transparantie en kleur om zodoende uw eigen sfeer te creëren!

3D Tekst
Voeg tekst aan uw tekening toe en trek het in 3D of gebruik de contouren ervan in 2D.

Animaties
U kunt uw SketchUp model in een filmpje presenteren. Selecteer alle aanzichten die u wilt hebben en maak er “scenes” van. Zodoende kan de camera heel vloeiend van aanzicht naar aanzicht vliegen. Door het filmpje te exporteren als .avi (Windows) of .mov (Mac) kan uw model op vrijwel iedere computer bekeken worden.

Mac en Windows
SketchUp Pro 2022 is leverbaar voor het Mac OS X platform en voor het Windows platform.